keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Hillan ja Kössin pennut 2 viikkoa!

Tänään tuli Hillan pienokaisille ikää jo kaksi viikkoa. Silmiä kovasti jo raotellaan ja maailmaa tutkaillaan. Paljon ovat kasvaneet ja isoimmat pojat on jo reilun kilon painoisia. :) Aamulla otettiin uudet kuvat:

 Tytöt, josta ensimmäinen eli Hilma menee Hillan kaveriksi sijoitukseen Maaningalle. Toinen lähtee Kolariin asti.

 Pojat, joista kaksi menee Muhokselle, yksi Ouluun ja yksi Sotkamoon. Vielä ei ole varmaa kuka menee minnekkin. :)

Koko porukka yhdessä koossa. :)

Aamulla laitettiin keittiöön pentuaitaus, jossa on enemmän tilaa kuin pentulaatikossa. Päivät saa Hilla pentujen kanssa olla keittiössä isommassa tilassa ja yöksi sitten vielä makuuhuoneeseen. :)
Hilla ja vauvat

Saimme Joulun aikaan paljon kasvattien joulutervehdyksiä, kiitos kaikille niistä!

Kaapo (Kolme Veetä Fiksu-Feelix)

Misse (Kolme Veetä Kevät-Keijuli) ja perheen lapset

Miina (Kolme Veetä Fiini-Fiia)

Hilma (Kolme Veetä Kevät-Kerttuli)

Mosku (Kolme Veetä Eka-Einari) ja "serkkutyttö" Misu

Papu (Kolme Veetä Cicu-Camu)

 Kuura (Kolme Veetä Aamunsäde) ja poikansa Canto (Vanttera)

Indi (Kolme Veetä Eka-Elviira)

Vikke (Kolme Veetä Kevät-Kuutti) ja pikkuveljensä Konsta (Staalon Pihkatappi)

Veeti (Kolme Veetä Fiksu-Feeti) ja kaverinsa Onni (Ciasman Onni-Poika)

Misa (Kolme Veetä Kevät-Kastanja) ja perheen lapset

Mössi (Kolme Veetä Kevät-Kerkko)


Sitten vähän surullisempiin kuulumisiin. Muutama viikko takaperin mummo oli ihmetellyt, että meidän Orvokki (Kolme Veetä Cicu-Cilja) on vaisu ja käyttäytyy hieman oudosti. Ajateltiin että sillä on parasta kaveriaan Urhoa ikävä joka sillon Maaningalla oli lomailemassa. Pari viikkoa sitten maanantaina iski sitten todellisuus vasten kasvoja. Huomasin Orvokin tarhassa olevan outo ja pelokas. Menin sitä sinne katsomaan ja kun kutsuin sitä, niin se ei osannut paikallistaa missä minä huutelen. Kannoin koiran sisälle ja hetkessä todettiin, että Orvokki ei taida nähdä mitään. Seuraavalla päivälle saimme eläinlääkäriin ajan , jossa todettiin juurikin se, että Orvokki ei näe. Viikko sitten keskiviikkona kävimme vielä Countrypoliksessa kun Oulusta Kaisa Wickström oli tekemässä siellä virallisia silmätarkastuksia. Kaisa totesi, että Orvokilla on silmäsairaus nimeltä SARDS, joka johtaa todella nopeaan sokeutumiseen. Tämän perinnöllisyyttä ei tiedetä ja sairaudesta on muutenkin aika vähän tietoa. Enemmän tätä esiintyy pienissä koiraroduissa, kun kääpiösnautsereissa. Kaisan kanssa juteltiin asiasta aika pitkään ja tähän saattaa liittyä autoimmuunisairauksia liitännäisenä, mutta ei aina kuitenkaan. Tällä hetkellä sokeus tietenkin opetuttaa Orvokkia elämään sen kanssa, mutta pikku hiljaa se sen kanssa oppii elämään varmasti oikein hyvin. Muuten Orvokin yleisvointi on todella hyvä ja samanlainen kuin ennenkin. Orvokin pentu Kiti (Kolme Veetä Kevät-Kirsikka) on ollut sijoituksessa Paltamossa. Päädyttiin nyt sitten siihen, että emme halua Kitiä jalostukseen käyttää, vaikka SARDSin periytyvyydestä ei tarkkaa tietoa ole. Kuitenkin Orvokin suvussa on ilmennyt ärhäkkää PRAta,  ja nyt vielä tämä SARDS, joten emme halua näitä ongelmia ainakaan lisätä tarkoituksella. Kiitos Marjo Kariluoto ja Joni yhteistyöstä ja mitä parhaimmasta kodista Kitille. Kitiä tullaan vielä näkemään ainakin näyttelykehissä. :) Orvokillahan on kaksi isoa pentuetta, josta on myös mahdollisiski jalostuskoiriksi osa mennyt. Kasvattajina haluamme nyt kertoa tästä, jotta jokainen voi omalta kohdaltaan sen päätöksen tehdä, että käyttääkö koiraansa jalostukseen vai ei. Suosittelemme käyttämään asiassa harkintaa. Olisi meille erityisen tärkeää kasvattajina, että Orvokin pentujen silmiä tarkistettaisiin elämänsä aikana edes kerran tai pari, jotta nähtäisiin vähän mihin suuntaan ollaan menossa ja onko mahdollista että tämä SARDS perityy. Kiitos jo näille kasvattien omistajille, jotka ovat terveystarkastaneet Orvokin ja toki muidenkin narttujen pentuja, koska sitä kautta me saamme tiedon siitä missä ollaan onnistuttu ja missä taas ei.

Henkilön Oona Heikkinen kuva. 
Orvokki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti